Prima Biserică Penticostală din Câmpia Turzii, a luat fiintă în luna Septembrie a anului 1936.

            Evanghelia a început să fie vestită, pe aceste meleaguri, de către Felderean Mihai, din Bolduț, Măriuță Iacob, din Valea Largă, Mărginean Ioan, din Pădureni și Augustin Buda, din Diag.

            Prima casă de rugăciune, din orașul Câmpia Turzii a fost cea de pe strada Târnavelor și apoi a urmat cea de pe strada Baba Novac, cartierul Șarât.

            Printre familiile care au acceptat credința apostolică și principiile de credință penticostale    s-au numărat: Gabor Mihăilă, Pătranjan Ieronim, Cihac Komrad, Surgent  Simion.

            În anul 1950 s-a luat deicizia construirii unei case de rugăciune, în totalitate din lemn, cu amplasamentul pe strada Teilor și în care se adunau pentru închinare aproximativ 50 de membrii.

            Primul lucrător ordinat, al Bisericii Penticostale din Câmpia Turzii, a fost Mândruț Petru, căruia i-a urmat Ardelean Petru, iar cel care s-a bucurat de perioada cea mai îndelungată de pastorație, a acestei regiuni, a fost Kerekes Alexandru.

            Primul cor al bisericii a luat fiinta în anul 1952, la inițiativa și sub conducerea lui Ciocan Vila.

            Anii au trecut și, cu ajutorul lui Dumnezeu, biserica s-a bucurat de creștere numerică și spirituală, astfel că în anul 1979 a fost cumpărată, pe strada Dr.I.Ratiu, nr.59, o casă care să permită, numarului mare de membrii, un confort sporit și posibilitatea desfășurării actelor de cult (această măsură s-a impus datorită faptului că locația din strada Teilor devenise neîncăpătoare și nu mai prezenta siguranță ca local public, fiind construita din lemn). La respectiva dată numărul membrilor activi era de 350, la care se adăugau aparținătorii.

            Ridicarea noii clădiri nu a fost, din păcate, pe placul autoritaților vremii, astfel că a fost demolată și totodată a fost interzisă aprovizionarea cu gaz metan și energie electrică. Totuși, datorită pasiunii pentru lucrarea lui Dumnezeu, întâlnirile adunării au continuat și în aceste condiții vitrege, actele de cult desfășurându-se la demisolul clădirii, care nu a fost demolat.

            In anul 1984 un numar de 84 de membrii s-au întors la casa cea veche de rugăciune, de pe strada Teilor, iar după revoluția din 1989 acestora li s-au mai alăturat și alții. Ei au ridicat un nou locaș de cult, pe strada Tudor Valdimirescu, nr.14, local care a capătat numele de Biserica Betel .

            De-a lungul timpului, după ce fratele Kerekes Alexandru a plecat în USA, conducerea Bisericii Betania a fost asigurată de alți frați, după cum urmează:

            1987-1991 - Gheorghe Ghiurca

            1991-1994 - Ianos Artemie

            1994-1998- Gheorghe Ghiurca

            1998 -2006 - Ianos Artemie

            2006- pană în prezent Pintilie Daniel

           

            Biserica Betania, cu sediul în strada Dr.I.Ratiu, nr.59 s-a reconstruit după ravolutia din anul 1989 și are un numar de 327 membrii activi, 135 membrii aparținatori, 3 păstori, 1 prezbiter și 1 diacon. De asemenea biserica îngrijește de nevoile  bisericiilor din localitațile: Luna, Luncani,Chețani, Tritenii de Jos, Valea Florilor, Iacobeni, Gura Arieșului.

            Biserica Penticostală Betania a dezvoltat și întreținut relații cordiale și de colaborare cu autoritațile orașului și bisericile istorice, și are în rândurile ei oameni din diverse clase sociale, precum: ingineri, profesori, teologi, patroni, oameni simpli, dar toți cu un nume bun în societate.